CD nyomtatás

CD nyomtatás

CD nyomtatás
  • 2018. 29 Jan.
  • |
  • by Administrator
  • |

A CD-k immár közel negyven éves történetében ( az első CD szabvány 1979-ben jelent meg) a felület nyomtatása legalább olyan fontos volt, mint maga a CD gyártása és csomagolása.

A CD felületnyomás a kezdetben a hagyományos nyomdai technikák adaptálásával történt, mint a szitanyomás és a tamponnyomás. A tamponnyomás a teljes CD felületen csak egy szín esetén megfelelő, mert átfedés esetén a tampon nyomódás következében torzulás léphet fel. Ezért színes (full color) nyomás esetén minden esetben a szitanyomást (szitázást) alkalmazták. Ez a technika ma is használható, azonban magas kézimunka és nyomdai szakember igénye miatt nem versenyképes a korszerű technikákkal szemben.

A CD-gyártásban ma elterjedt ofszetnyomás csak később fejlődött olyan mértékben, hogy minőségben és árban is legyőzze a színes szitanyomást (CD-szitázás).

Mindez a sorozatgyártásra érvényes, ahol automata gépek dolgoznak, kevés a kézi beavatkozás. Az elkövetkezendő évtizedben a fejlesztés eredményeképpen a CD-k és ezen belül a nyomtatás költsége a töredékére esett, valamint megjelentek az ú. n. írható CD-k, a CD-R típusok (1988-89).

Ez nyitotta meg piacot az otthoni CD-írás és CD-nyomtatás számára, és egyben új igényt támasztott a kis mennyiségben történő feliratozásra is, amit az akkor elterjedőben lévő számítástechnika (a személyi számítógépek) és a tintasugaras nyomtatási technika támogatott.

A következő évtizedre a CD-R (írható CD) és a CD/DVD felületnyomási árak csökkenése, valamint a PC-k elterjedése volt a jellemző. A kétezres évek elején még olcsóbb volt a CD címkézés előre nyomtatott papírcímkével, de az évtized közepére már gazdaságosabb lett a CD nyomtató alkalmazása, a papírcímkéhez kapcsolódó minőségi problémákat nem is említve.

A digitális nyomás mindenütt robbanásszerűen elterjedt, nemcsak a CD/DVD felületnyomás területén, hanem a CD csomagoláshoz alkalmazott betétlapok, füzetek készítéshez is ezt használják, kivéve az egészen nagy mennyiségek estét.

A CD-R nyomtatás és -másolás ma már versenyképes a CD gyártással egészen 500-800 db-ig, és a mindennapi életben már nemcsak a CD nyomtatás, hanem a DVD nyomtatás is köznapi megoldásnak számít.

Bárki képes otthon nyomtatni CD-t, a CD -másolás és -nyomtatás akár egy darab esetén is gazdaságos lehet.

Különösen fontos ez kisegyüttesek, kezdő bandák számára, de önreklámnak is kiváló például énekesek, művészek is érdekeltek lehetnek.

Gazdaságossága miatt az otthoni nyomtatásban a tintasugaras technika használatos, de a profi megoldás kis mennyiség esetén már inkább a hőnyomtatás és az UV nyomtatás. Mindkettő kiküszöböli a tintasugara nyomtatás hátrányát, ami a nedvesség miatti elmázolódást, illetve a színek száradás miatti fakulását jelenti elsősorban.

A hőnyomtatásban először a direkt hőnyomtatást alkalmazták, sőt alkalmazzák ma is, de az utóbbi években kifejlesztették az ú. n. "thermal retransfer printing", azaz a közvetett festékátvitelű nyomtatást. Ennek minősége megegyezik a legjobb nyomdai megoldásokéval, ugyanakkor gyorsan elkészül, a színes nyomtatás is kevesebb, mint egy perc alatt készen van.

A nyomdai UV nyomtatás ugyanúgy tintasugarasan történik, viszont a festéket a nyomtatás után azonnal UV fénnyel világítják meg, amely stabilizálja a színeket, továbbá vízálló és napfényálló a hőnyomtatáshoz hasonlóan. A festék ára miatt a költség magasabb, mint a hőnyomtatásé.

A CD nyomtató berendezéseket, a tintasugaras- (inkjet CD printer) és hőnyomtatókat (thermal retransfer CD printer) elterjedten alkalmazzák hazánkban is.


Back to top